EMPANADA’S MET GEHAKTVULLING

Was jij één van de vaste lezers van het magazine Creatief Groningen, dan herken je dit artikel vast.
Geen idee wat jij van de herhaling vindt.
Is het niet geweldig dat dit hier opnieuw een mooi plekje krijgt?

ingredienten recept empanadas Creatief NoordNL

‘Empanada’ komt van het Spaanse werkwoord ‘empanar’ dat inpakken of inwikkelen betekent: gevulde deegwaren die worden gefrituurd of in de oven gebakken. Oorspronkelijk uit Portugal, maar ook Spanje, Italië, Zuid-America, Frankrijk, Azië en het Midden-Oosten kennen hierop hun eigen variant. De vulling kan dan ook sterk variëren: zoet, hartig, kip, vis, vlees, kaas, groenten of fruit. In dit recept gaan we voor hartig met gehakt. Gemakkelijk om te zetten in een vegetarisch alternatief.

  1. De olijven, peterselie, lente uitjes, champignons, paprika en spek (of ham/chorizo) fijnsnijden.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook 2 van de 3 eieren hard en laat ze afkoelen.
  3. Verspreid de deegvelletjes op het aanrecht en laat in ca. 10 minuten ontdooien.
  4. Verwarm de olie in een koekenpan.
    Voeg de ui, paprika, champignons, olijven en geperste knoflook toe en bak ongeveer 3 minuten, tot glazig.
  5. Voeg het gehakt en de kruiden toe en bak in ca. 7 minuten bruin, terwijl je regelmatig omschept.
  6. Voeg het spek (of de ham / chorizo) toe en bak nog eens door.
  7. Haal van het vuur en schep de peterselie door het mengsel.
  8. Pel de hardgekookte eieren, prak ze fijn en roer door het gehakt.
  9. Laat het mengsel afkoelen en neem het overgebleven ei…..
  10. Scheid het eiwit van het eigeel (mbv de flessentruc?) en klop het eigeel los.
  11. Verdeel wat van het afgekoelde gehaktmengsel over een driehoekje van een bladerdeegvel, bestrooi met kaas en bestrijk de randen van het deeg met wat water.
  12. Vouw het in een driehoekje dicht en druk de randen aan met een vork.
  13. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal en bestrijk alle empanadas met eigeel.
  14. Bak goudbruin in het midden van de oven in 15-20 minuten.

Mijn pins op Pinterest (food)

Ja, ik hou van koken, maar inmiddels lijk ik nog meer een fan van ‘food photography’ te worden…

Mijn pins op Pinterest (food)

Ja, ik hou van koken, maar inmiddels lijk ik nog meer een fan van ‘food photography’ te worden…