Lente recept: de spring roll

Op verschillende manieren te bereiden: bakken, stomen, frituren of rauw. We nemen de rauwe variant waarbij je eigenlijk nauwelijks hoeft te koken. Met de vulling kun je naar wens varieren. Denk aan taugé, witte kool, paksoi, kip, tofu etc.

ingredienten-recept-springrolls-CreatiefNoordNL

(VOOR)BEREIDING

Voordat je begint met rollen van je spring rolls, is het handig om alles gesneden en gekookt klaar te zetten. Zo heb je in een handomdraai een gezond en mooi hapje op tafel. Wees geduldig, want het lijkt makkelijk, maar hier geldt: “oefening baart kunst.”

Breng een pannetje water aan de kook. Voeg wat rijstnoedels toe enkook deze in ongeveer 3 minuten gaar. Afgieten en afspoelen met koud water, om doorgaren te voorkomen.

Breng opnieuw water aan de kook (of gebruik het hete noedelwater) en voeg de garnalen toe. Deze laat je zo’n 4 minuten koken totdat ze mooi rose en gaar zijn. Uit laten lekkenen in de lengte doormidden snijden. Neem een kom met koud water voor de rijstvellen. Neem 1 vel per spring roll en week in het water zo’n 20 seconden. Niet alle vellen in 1 keer; dat gaat plakken. Leg het op een bamboematje en vul het met de groenten, rijstnoedels, garnalen. (een bamboematje laat vocht door). Rol een deel van het vel strak om de vulling. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol strak door. Snijd de rol schuin door-midden….

SAUS

De knoflook en pepertjes fijnsnijden en in een glazen kom met de witte wijnazijn en het zout een nachtje in de koelkast laten staan. De volgende dag gaat het mengsel in een pannetje met de palmsuiker. Breng op hoog vuur aan de kook en laat het 5 minuten op matig vuur al roerend doorgaren. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Het afgekoelde mengsel blenden met een staafmixer tot een puree-achtige emulsie.

 

ingredienten-saus-creatiefnoordnederland

OVER MARGREET

Ik ben Margreet Oosterhof en woon in de kop van de provincie Drenthe in een mooi landelijk gelegen huis. Het merendeel van de week houd ik mij bezig met onze zaak Hulskers Fotografie en twee jonge kids. Sinds een paar jaar houd ik een foodblog bij. De afgelopen jaren heb ik een aantal studies afgerond op het gebied van orthomoleculaire voeding en suppletie. Naast fotograferen en foodbloggen ben ik vorig jaar begonnen aan een opleiding tot theesommelier. … Inmiddels geef ik workshops en proeverijen op gebied van thee. Lijkt het je leuk om met je vriendinnen of collega’s een workshop thee zetten / proeven te volgen of wil je gewoon een lekkere proeverij, stuur dan een mailtje

Mijn pins op Pinterest (food)

Ja, ik hou van koken, maar inmiddels lijk ik nog meer een fan van ‘food photography’ te worden…