Terwijl ze Europa regelmatig bezoekt, woont Petra de Vree al ruim 15 jaar op verschillende plekken in het buitenland.
Op dit moment is ze woonachtig in Dhaka, Bangladesh.
Leuk om te zien hoe ze ook van daaruit haar Facebook-pagina up to date weet te houden
en al snel mijn mail beantwoordt met de vraag om toestemming voor een stukje op deze blog.

Met zoveel buitenlandervaring is het niet verrassend dat dit van onmiskenbare invloed is op Petra’s ontwikkeling als Europese kunstenaar. Vrouwen uit verschillende culturen zijn dan ook haar belangrijkste bron van inspiratie.

“Ik zoek naar de schoonheid van vormen in combinatie met de taal van het lichaam en creëer zo een persoonlijkheid, die haar eigen verhaal vertelt…. Het leven van de vrouwen in de landen waar ik woon(de) raakt mijn eigen wezen als vrouw. Als kunstenaar gebruik ik dit in de sculpturen. Elk beeld bestaat uit een stuk van hun wereld en een stuk van mezelf. Door mijn handen, ogen en vingers streef ik naar perfectie in esthetische vormen en natuurlijke lijnen, om elke persoonlijkheid haar eigen unieke look te geven…Het werken met klei en glazuren kan veel mooie verrassingen opleveren. Het is een prachtige ervaring wanneer een beeld geglazuurd en vol kleur uit de oven komt… “

Ik vind Petra’s beelden allemaal schitterend, maar merk dat ik bijzonder onder de indruk ben van “Here She Comes”. Dit beeld maakt deel uit van een serie vrouwen, geïnspireerd op het vruchtbare land van Bangladesh. Het idee kwam voort uit zaaddozen die haar broer vond in een van de theetuinen. Eenmaal uitgedroogd, openden deze zich en ontstond er een fascinerende vorm. Petra nam dit als uitgangspunt, ontwikkelde de vorm verder en gebruikte de 2 delen los van elkaar. Eén deel ‘duikt’ de grond in en het andere komt naar boven, als een vrouw die haar vrijheid tegemoet gaat.

Mijn pins op Pinterest (keramiek)