Denk niet meteen dat je een grote dure website nodig hebt met ’tig’ pagina’s! Je hoeft namelijk ècht niet altijd een aparte pagina per onderwerp te hebben. Soms kan alles gewoon op één OnePager. Hieronder leg ik je uit wat een OnePager is en wanneer je beter kiest voor een website met meerdere pagina’s:
OnePager
Bied jij één dienst of product, wellicht daarbinnen verdeeld over een aantal ‘subonderwerpen’? Of bied je maximaal 4 soortgelijke diensten die je kort (in ong. één rij) beschrijft? Dan kan dat vaak heel goed op één pagina. Voor een OnePager zeg ik: 10 à 12 rijen maximaal. De pagina verdelen we in blokken (rijen), per onderwerp. Géén aparte pagina Over Jou, Je Werkwijze of Contact: gewoon alles op één page. Hier zie je een goed voorbeeld van een OnePager. Ik leg het je hieronder uit.
Blokken op 'n OnePager
Blokken (rijen) op een OnePager, maar ook op meerpagina-websites, zijn horizontale rijen verdeeld over een aantal kolommen. Op mobiel niet te zien; daar komen ze onder elkaar.
De voorbeeld-website heeft 1 pagina verdeeld in 11 blokken, rijen. De Header en een simpel contactblok (zonder formulier) tel ik niet mee, die heeft elke website nodig. Neem ’t even door. Zie je het?
0. De Header. 1. Wat is. 2. Quote. 3. Voor wie. 4. Werkwijze. 5. Quote. 6. Over Mij. |
7. Reviews. 8. Prakijk. 9. Meer over. 10. Quote. 11. Tarieven. 0. Contactblok. |
In mijn prijstabellen zie je 7 blokken staan bij OnePagers, voor €299. Voor elk extra blok betaal je een meerprijs vanaf +25 afhankelijk van de inhoud. Deze voorbeeld-website heeft dus voor de prijsberekening totaal 11 blokken: 4 extra blokken aan meerprijs met nog wat speciale elementen (daarover hier meer).
Subonderwerpen
De voorbeeld-website biedt op dit moment alleen Reiki. Laten we het blok met speciale doelgroepen bij Voor Wie even de subonderwerpen binnen Reiki noemen.
Is daar een hele aparte pagina voor nodig? Wèl als er meer tekst en uitleg voor nodig was geweest. Maar in dit geval kan het prima in een blok, rij op de homepagina.
Meerpagina Website
Gaat deze klant uitbreiden met bijv. Healing en Coaching -wat niet onder Reiki valt- dan maken we hier aparte pagina’s voor. Die onderwerpen hebben immers net zoveel tekst en uitleg nodig als het huidige Reiki. Reiki krijgt een eigen pagina, want is dan niet meer geschikt als de homepage. Op de homepage wil je dan de 3 geboden diensten: Reiki, Healing, Coaching. Elk van deze introblokken linkt naar de eigen pagina.
Dan spreken we dus niet meer van een OnePager maar een gewone website met meerdere pagina’s. Volg je me nog?
Mijn eigen site als voorbeeld
Mijn website was altijd een OnePager, dus alleen de home pagina, met 11 blokken. Zie je ze? Nu heb ik er een extra pagina bij moeten maken: Onderhoud.
Waarom?
De Onderhoudspagina bevat zoveel rijen (Onderoud, Domein, Hosting, Wijzigingen etc.), dat kun je niet allemaal op de homepagina kwijt. Moet je ook niet willen: ’t moet geen waterval worden en ook je vindbaarheid in Google niet vertroebelen.
Snap je ’t nu? Mijn vriend eindelijk wel . Je bent beslist niet de enige die het niet begreep, ik kom het veel vaker tegen!