Zelf je Webteksten schrijven

door | 25 dec 2022 | Over tekst

laptop, paper, to write

Onderwerpen voor je nieuwe website uitgedacht? Tijd voor je teksten. Naast beeldmateriaal vormt dit de basis van je website. 

Schrijf je zelf of besteed je dit uit?
Onderwerpen voor je site uitdenken, vindt niet iedereen even makkelijk. En dan de teksten nog! Kan je dit zelf of is er iemand in je omgeving die je hiermee gaat helpen? Neem je een tekstschrijver in de arm of ga je je webdesigner hiervoor betalen? Allemaal zaken die je moet overdenken.

SCHRIJVEN KOST TIJD!

Het schrijven van website teksten wordt al snel onderschat. Het kost tijd, afhankelijk van hoeveel je per onderwerp te vertellen hebt.

Het kost dus tijd! Van eerste opzetjes schrijven, tot (een paar dagen) loslaten, naar herlezen, herformuleren, inkorten en overnieuw.  Dit is dus niet in een paar dagen gedaan. Onthoud: je kunt er later altijd bij om te wijzigen, maar voor een inschatting van de prijs, de ontwerpen per onderwerp en de vraag wel of geen OnePager, is het nodig ongeveer te weten wat je aan tekst kwijt wilt.

Zorg dus dat je ze op voorhand klaar hebt!

GEBRUIK ZOEKTERMEN!

Ik zei het al: webteksten schrijven is niet niks en kost echt tijd.  Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: vergeet je zoektermen niet! Verdiep je een klein beetje in het schrijven van SEO-tekst. Even een paar youtube filmpjes over dit onderwerp bekijken is een kleine moeite. Kortgezegd: herhaal (combinaties van) woorden waarop jij gevonden wilt worden in Google in je teksten zonder te overdrijven (dat heet Keyword Stuffing). Synoniemen mag ook. Laat ze terugkomen in belangrijke kopjes/titels. 

w

HOUD 'T KORT

Je hebt natuurlijk veel te vertellen! Ik zeg: houd ’t toch zo kort mogelijk. Want, hoe zou jij ’t vinden om je door eindeloze teksten heen te moeten worstelen? 

Wees to the point, begrens jezelf, houd het kort & bondig. Je kunt eeuwig doorschrijven en dan op een bepaald moment door de bomen ’t bos niet meer zien. Niet doen! Te laat? Laat iemand het inkorten. Vast iemand in je omgeving die dat graag voor je doet. Toch persé meer vertellen? Dan ’t beste in een slider of uitklaptekst of op een aparte pagina, zeker als je meerdere uitgebreide onderwerpen hebt.

Afbeelding in deze post: link